Dandin György

Molière
Nagyszínpad
Dandin György

Miskolci Nemzeti Színház - Humorfesztivál


Fenntartható-e sokáig a látszat, ha egy házasság nélkülözi a szerelmet és a feleket csupán anyagi érdekek vezetik? Moliére vígjátékának címszereplője, Dandin György pontosan látja helyzetét: érzi és tudja, hogy az ő Angyalkája minden másodpercben megcsalja őt. Ez annyira nyilvánvaló, hogy úgy dönt, harcba is száll az igazáért. Felszarvazott férjként menteni akarja becsületét azzal, hogy a feleségét annak szülei előtt próbálja leleplezni, s bebizonyítani nekik a hűtlenséget. De erőfeszítései hiábavalóak: minden szándéka ellenére a helyzet folyton változik és végül mindig neki kell megkövetnie a bevádolt asszonyt valamint sértett rokonságát. Nyomasztó azonban a dologban az, hogy az odaadó érzések nemcsak Dandin házasságából hiányoznak. Ebből a világból mintha száműzték volna az őszinte érzelmeket.

Moliére 40 éves volt, amikor régi szeretője, Madeleine Béjart 19 éves húgát, más források szerint lányát, Armande-ot feleségül vette. A fiatal színésznő szabados életvitelével, állandó flörtjeivel pokollá tette férje utolsó alkotói korszakát. Az ünnepelt szerző az 1668-ban bemutatott Dandin Györgyben saját féltékenységén is megpróbált nevetni.
Jegyvásárlás
Szereplők:

George Dandin György: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas

Angélique, a felesége: CZAKÓ JULI ANNA e.h.

Hüle báró, Angélique édesapja: SALAT LEHEL

Hüle báróné, Angélique édesanyja: SZIRBIK BERNADETT        

Outillage, királyi magtárnok: ZAYZON ZSOLT

Marie, szobalány: KOSIK ANITA e.h               

Lubin, cirkuszi mindenes: MOLNÁR GUSZTÁV

André, mindenes Dandin házában: LUKÁCS GÁBOR

Dandin háznépe: Demeter Sándor, Hegedűs richárd,Jambrik Boglárka, Kolozsi Balázs, Márton András, Molnár Róbert, Okszana Pashchenko, Takács Mária

Zenekar: Járdány Krisztián, Lendvai Péter, Nagy Nándor, Regős Zsolt


Ügyelő: FÜSTI MOLNÁR ÁGOTA

Súgó: BÍRÓ KLÁRA

Rendezőasszisztens: RADNAI ERIKA

Jelmeztervező: Zeke Edit Jászai-díjas

Díszlettervező: Khell Zsolt Jászai-díjas


Rendező: Rusznyák Gábor
Kapcsolódó galériákKinyit