Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak

Csokonai Vitéz Mihály
Arizona Stúdió
Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak

Móricz Zsigmond Színház - Nyíregyháza - Humorfesztivál


Csokonai ismerte Haffner Fülöp bécsi író tündérbohózatait, és az osztrák-német énekes játékok mintájára ültette át drámairodalmukba a tündéries elemet. S noha történeti szempontból a bécsi népszínművek világával rokonítható a Karnyóné dramaturgiája, mai olvasatában a „groteszk hazai történetében talán az első nagy állomás”, még inkább az első abszurd dráma. Bizarr alakok népesítik be a színpadot, az egyéni beszédmóddal megjelenített szereplők között többnyire a süketek párbeszéde folyik. A jól pergő cselekmény biztosan halad a sötét végkifejlet felé, s ezt alig oldja a kényszeredett, a műfajból következő szerencsés befejezés.

A darab jóval sikerültebb, mint az író első darabja, A méla Tempefői. Csokonai, „ez a valódi színpadot sohasem látó színpadi zseni” itt már határozott bohózatíró tehetségnek is mutatkozik. A színpad követelményeit alig ismerve teremtett egy sor humoros alakot, sikerült epizódot, bohózati helyzetet. Népies mellékalakjai – Lázár, a tótos beszédű boltos legény, Kuruzs, a rigmusgyártó ezermester, Boris, a magyar nótákat kedvelő szobalány – élénkítik az amúgy is kacagtató történetet.

A múlt század közepén a Karnyónéról egy kritikusa így írt: „...olyan modern, minden színpadi esetlenségével együtt, hogy valójában közelebb áll hozzánk, mint bármi, amit a vígjáték műfajában a következő száz év magyar irodalma létrehozni tudott”.

Jegyvásárlás
Szereplők:

Karnyó, egy idős kalmár: Tóth Károly

Karnyóné, felesége: Pregitzer Fruzsina

Samu, ezeknek fiok, ki bolond: Nagyidai Gergő

Lipittlotty: Petneházy Attila

Tipptopp: Illyés Ákos

Lázár, boltoslegény: Fellinger Domonkos

Boris, szobaleány: Barta Éva

Kuruzs, egy személyben doctor, borbély, alchimista, kéznéző, chiromantista, zsibvásáros, drótvonó, poéta, poéta, kosárkötő: Balogh Gábor

Tündér: Munkácsi Anita

Tündérfi: Varga Norbert e.h.

Borisz Godunov: Kováts István


Zenészek: Bottyán Blanka, Suhanyecz Viktória, Horányi Tamás

Díszlettervező: Bianca Imelda Jeremias

Zeneszerző: Kazár Pál

Koreográfus: Vámosi Judit

Rendezőasszisztens: Rajkó Balázs

Ügyelő: Kováts István

Súgó: Nagy Erzsébet

Rendező: Keresztes Attila

Kapcsolódó galériákKinyit