Thália Színház 2012-2016

A Thália Színház vezetése, Bereményi Géza ügyvezető igazgató és Kálomista Gábor menedzser-igazgató még befogadószínházként vette át a Tháliát, melynek azelőtt érzékelhető profilja nem volt, saját előadásai a Nagyszínpadon is vegyes műfajúak voltak, színészei alkalmilag, darabra szerződtek. Az első két év során rajzolódott ki, hogy a törzsközönség létrehozásához és későbbi kiszélesítéséhez milyen úton kell elindulnunk.  A művészeti vezetés, mely a második évad közepétől kiegészült Csányi Sándorral, Hamvai Kornéllal és két évadon át Réthly Attilával, a tapasztalatok alapján a Nagymező utcai "pesti Broadway" igényeinek megfelelő művészeti profilt alakított ki.


A 2013/2014-es évad:

A Nagyszínpadon évi 4-5 saját produkciót mutatunk be a Tháliához kötődő színészekkel, akik szakmai elismertségükön túl a széles közönség körében is népszerűek, nemcsak a színházból, hanem filmekből és tévésorozatokból is ismertté váltak. (Csányi Sándor, Molnár Piroska, Schell Judit, Szombathy Gyula, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Gubás Gabi). Célunk, hogy a művészi színvonal mind a darabválasztást, mind az előadásokat illetően budapesti viszonylatban is kimagaslóan jó legyen. Ez a célkitűzés már a 2013/2014-es évadban megvalósult Marc Camoletti: Boeing, boeing - leszállás Párizsban, Robert Dubac: A férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás?, Ivan Kušan-Tasnádi István: Balkán Kobra, Jörg Hilbert-Felix Janosa: Rozsda lovag és a kísértet, Berményi Géza: Kincsem, és Molnár Ferenc: Liliom című előadásának bemutatásával. Az évad rendezői Réthly Attila, Szirtes Tamás, Rusznyák Gábor, Bozsik Yvette, Bereményi Géza és Béres Attila voltak.

A 2014/2015-ös évad:

Ken Ludwig: A hőstenor (Lend Me a Tenor) című bohózata a Broadway-n és a West Enden is nagy siker volt, számos díjat nyert (Tony Awards, Olivier Awards), szerte a világon játsszák. A Thália közönsége új, erre a bemutatóra készült fordításban ismerheti meg.
Petr Zelenka: Hétköznapi őrületek (Příběhy obyčejního šílenství) című komédiája a kortárs cseh drámairodalom kiemelkedő darabja, szívszorító komédia a rendszerváltás mindannyiunkat érintő, érzékeny időszakáról.
A De Flers–Caillavet francia szerzőpáros Két szék között (L'Âne de Buridan) című klasszikus vígjátéka elbűvölő és szikrázóan szellemes mű, amely hangulatával és szavainak zenéjével repít el a nagyoperettek világába.
Stephen Sondheim: Félúton a Fórum felé (A Funny Thing Happened on the Way to the Forum) című musicalje felhőtlen szórakoztatást ígér. A darabot felújításával együtt több mint 1600-szor játszották a Broadway-n, bemutatásakor az év musicalje volt (megelőzve az Oliver-t), akkor és később több kategóriában nyerte el a Tony-díjat.
Terence McNally: Ketten egyedül (Frankie and Johnny in the Claire de Lune) című műve két ember egymásra találásának humorral átszőtt, mélyen emberi drámája.
Az évad rendezői Réthly Attila, Béres Attila, Méhes László és Goda Krisztina voltak.

Ebben az évadban a társulathoz csatlakozott Szervét Tibor és Tamási Zoltán színművész, valamint Mózes András egyetemi hallgató. 
Az ezt követő évadokban is olyan darabokat kívánunk bemutatni, amelyek a Tháliába járó közönség ízlésével és várakozásával találkoznak, jó fogadtatásra számíthatnak. Ide tartoznak elsőrangú világirodalmi vígjátékok: kurrens vagy korábbi Broadway és West End sikerek, a francia Belle Epoque (múlt századelő) „jól megírt” vígjátékai és fergeteges bohózatai, kelet-közép-európai fanyarabb humorú darabok, comédie noire-jai. Színpadra állítunk romantikus, érzelmekre ható darabokat, és olyan színműveket, amelyek egy-egy vezető színésznek jutalomjátékot jelentenek. 

A bemutatandó műveket elsősorban a huszadik század elejétől-közepétől válogatjuk, ha ésszerű, mai környezetre vagy mai nyelvre adaptálva. Szándékunk egészen friss külföldi bemutatók gyors átvétele is, ha  hívócímek, slágerszerzők indokolják, emberi-társadalmi problémafelvetésük megkerülhetetlen, és színészeink számára különösen alkalmasak.

A Thália továbbra is működik befogadó színházként: minden színpadunkon helyet biztosítunk fesztiváloknak (Thália Humorfesztivál, Határon Túli Magyar Színházak Szemléje és Vidéki Színházak Fesztiválja), a stúdióinkban pedig független társulatok és produkciók mutatkoznak be, akár kísérletező előadásokkal.

A 2015/2016-ös évad:

A következő színházi évadban ismét a közönségnek kedves, humorban és látványban gazdag, tartalmas kikapcsolódást ígérő darabokat állítottunk színpadra. A bemutatók listáját olyan világsikerekből válogattuk össze, melyek eddig elkerülték a budapesti színpadokat. Új tagokat is köszönthettünk sorainkban: Bán Bálint és Lovas Rozi csatlakozott a társulathoz. Az évadot október 30-án Simon Beaufoy: Alul semmi (Full monty) című darabja nyitotta, mely az azonos című legendás film színpadi változatának első hazai bemutatója volt. Az előadásban Szabó Győzőt, Schell Juditot, Vida Pétert, Gubás Gabit, Fodor Annamáriát, Pindroch Csabát és Tamási Zoltánt láthatják. A produkciót Réthly Attila, a színház főrendezője vitte színre.

Ezt január 23-án Georges Feydeau felhőtlen szórakozást ígérő, klasszikus bohózata követte mára hangszerelve, Hamvai Kornél átdolgozásában, Kelemen József rendezésében, Rövid a póráz címmel. A párizsi történet főbb szerepeiben Molnár Piroska, Szombathy Gyula, Vida Péter, Pindroch Csaba, Schell Judit, Gubás Gabi, Lovas Rozi és Fodor Annamária látható.

Március 5-én Székely Csaba fordításában – az ő nevéhez fűződik a nagysikerű Bányavakság trilógia is – került bemutatásra David Mamet: Amerikai bölény című darabja. Az amerikai dráma óriásának világsikere Csányi Sándor, Szervét Tibor, és Mózes András játékával került színre. A darab rendezője Sebestyén Aba volt.

Az évadot végül Martin McDonagh: A nagy kézrablás címmel bemutatásra kerülő darabja zárta, április 23-án. Az Erőszakik és A kripli alkotójának Magyarországon még nem játszott darabja brutális szövegű, gyilkos humorú élet-halál harcát Radnai Márk rendezésében láthatja a nagyérdemű. A főbb szerepeket Szervét Tibor, Tamási Zoltán és Lovas Rozi játsszák.

A 2016/2017-es évad:

A nagyszínpadi bemutatók sorát Francis Veber: Bérgyilkos a barátom című darabjával nyitottuk október 8-án. A francia bohózatszerző (Balfácán vacsorára, Magas szőke férfi felemás cipőben) halálosan mulatságos és képtelenül érzelmes darabja igazi világsiker, többször megfilmesítették, jelenleg is játsszák a londoni West Enden. A produkció rendezője Vida Péter, aki most kapott először lehetőséget nagyszínpadi rendezésre. Az előadás szereplői: Nagy Viktor, Tamási Zoltán, Szabó Győző, Gubás Gabi, Bánovits Vivianne, Hajmási Dávid és Mózes András.  

A francia bohózatot egy különleges táncos produkció követte, a Gellérthegyi álmok című mű sajátos feldolgozása, Schell Judit és Finta Gábor olvasatában. A képzelet kiterjesztését olyan különleges vetítési technika teszi felejthetetlenül plasztikussá, amely prózai színházban egészen újszerű és lenyűgöző hatást kelt. A Karinthy Ferenc színdarabján alapuló vizuális tánc- és színházi fantázia, két műfaj két vezető egyéniségének különleges, formabontó találkozása. A bemutató időpontja 2016. november 5. 

A következő év első bemutatójára 2017. március 4-én került sor Alexandre Dumas-Jean Paul Sartre: Kean, a színész címmel, Kelemen József rendezésében. A romantikus vígjáték főszereplőjét, Edmund Keant hitelezők szorongatják, féltékeny férjek tennék el láb alól, régi barátján csak ő segíthet, amikor feltűnik egy szökevény menyasszony, aki színésznő akar lenni mindenáron… A darabot Szervét Tibor, Gubás Gabi, Molnár Piroska, Szabó Erika (aki ebben az évadban csatlakozott a tárrsulathoz, Lovas Rozit váltotta), Csányi Sándor, Pindroch Csaba és Bán Bálint szereplésével láthatják a nézők. 

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójaként Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök címmel egy klasszikus vígjáték került színre, Sebestyén Aba rendezésében. Ahol az olasz bűn legmélye összeér az olasz elittel, kell lenni egy még olaszabbnak, aki dolgozik. És akkor mindennek vége. Az előadás főszereplői: Molnár Piroska és Vida Péter, további szerepekben Szabó Erika, Bán Bálint, Tóth Eszter, Mózes András, Pindroch Csaba, Fodor Annamária és Tamási Zoltán, bemutató: 2017. április 29-én. 

Szintén a Thália Színház saját produkciójaként került bemutatásra Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski című regénye alapján készülő előadás. A darabot Tamási Zoltán alkalmazta először színpadra 2008-ban. Most az Arizona Stúdióban ismét az ő rendezésében látható. Akik játsszák: Fodor Annamária, Tóth Eszter és Tamási Zoltán. A bemutató időpontja 2016. november 27. 

Öt teljes évadon túl elmondhatjuk: ma a Thália Színházban a közönség nevetni tud – minden darabon, minden este. És sokféleképpen tud nevetni. Felhőtlenül a Boeing, A hőstenor, a Rövid a póráz észvesztő bohózati helyzetein és verbális tüzijátékán. Szeretetteli beleéléssel a Hétköznapi őrületek emberi bogarain és viszonyain. Hökkenten, hitetlenkedve A nagy kézrablás tébolyán és fordulatain. Ráismeréssel A férfiagy elevenbe vágó, szarkasztikus humorán. Eksztatikus, a nézőből civil szurkolóvá változott módon az Alul semmi elesett hőseinek heroikus felemelkedésén. Nevetni tud még David Mamet velőig hatoló drámáján is, amikor észleli a körmönfont emberi játszmák csapdáit és kétségbeesését. Mindenesetre sosem olcsóságon, sosem hazugságon. De nemcsak nevetni tud, el is tud csöndesülni – a Hétköznapi őrületek, a Ketten egyedül, az Alul semmi, az Amerikai bölény nagy színészi és emberi pillanataiban.

Meg kell említeni még itt, hogy nemcsak darabokat, szerzőket, szövegváltozatokat tekintve igyekszünk újat hozni. Az Amerikai bölénnyel a Thália avatta fel Székely Csabát mint angol színházi fordítót. Goda Krisztina első színházi rendezése volt a Ketten egyedül. A kaposvári Kelemen Józsefnek (Rövid a póráz) és a marosvásárhelyi Sebestyén Abának (Amerikai bölény) ezek voltak első budapesti nagyszínpadi rendezései – az 5. évadban mindketten visszatértek. Fontosnak tartjuk azt is, hogy társulatunk színészei szélesebb művészi ambícióinak is teret adjunk, sor került Schell Judit és Vida Péter első rendezésére, stúdiórendezéssel mutatkozott be Tamási Zoltán. Reményeink szerint a későbbiekben más tagok, mint Csányi Sándor és Szervét Tibor is nagyszínpadi előadásaink rendezői lesznek.