Jardin d' Hiver -
Télikert 1913-1920

1913 decemberében új mulató nyitja meg kapuit a Nagymező utca 22-24. szám alatt. Előkelő nevét: Jardin d'Hiver a félemeleten berendezett télikert után kapja, de a francia elnevezéssel egyben rokonságát is tudatosítani akarják az Erzsébet királyné útja elején 1908. június 1-je óta működő Jardin de Paris-val. Mindkét mulatót ugyanaz az asszony: Goór Lajosné, született Wabitsch Lujza vezeti.

Az új varietészínház hamar "divatba jön", s az első világháború kitöréséig nincs fennakadás: a kabaré és a varieté műsorszámait ügyesen ötvöző mulatóba csak úgy özönlik a publikum. A háború kezdetben még reklámnak sem megvetendő. Később azonban megoldhatatlan nehézségeket okoz. A máskor annyira megbízható, pontos artisták nem érkeznek meg. Egyiket katonának viszik, a másik megsebesül... Így nyíltak meg lassan a varieték kapui a pesti színészek és színésznők előtt. A mulatók lassan színházakká alakulnak. A Télikertben - 1914 augusztusában "háborús illendőségből" lefordítják nevét - az operetté lesz a főszerep. A Tanácsköztársaság kikiáltása után pedig ez lesz az egyetlen "dohányos" színház a fővárosban.
A Tanácsköztársaság bukását és a román bevonulást követően, 1919. október 1-jén Nagy Endre Színháza költözik a Télikertbe. Nagy Endre mindössze két műsort mutat be - mindkét összeállítás a magyar kabaré születését idézi, a "régi, jó" Budapestet. A kabaré mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az árdrágítók nem szívesen nevetnek magukon, s milyen a sors fintora: Wabitsch Lujzát is éppen spekulációk miatt fogják internálni egy év múlva, 1920 őszén.

1919. december 1-jén a Télikert visszatér a konzumszerű mulatók sorába. Ez a talányos kifejezés azt jelenti ekkoriban, hogy az intézmény nem a műsorért kifizetett belépőjegyek árából tartja fenn magát. A műsor előtt, alatt, után elfogyasztott ételek és italok hozzák az igazi hasznot.
Amikor beköszönt a nyár, a Télikert kapui mindig bezárnak. A társulat a nyári játszóhelyre, a Jardin de Paris-ba (a háború alatti Berlini kertbe) költözik, s ott játsszák tovább a téli sikereket. Így történik 1920-ban is. Ekkor talán még nem sejtik, hogy ősszel már nem fognak visszatérni a Nagymező utcába.