Arizona Színház 1991-1993

Kazimir lemondása után, 1990-ben a fővárosi önkormányzat pályázatot ír ki a Thália Színház vezetésére. A legjobbnak Mikó Istvánnak, a Thália Színház művészének és Várkonyi Mátyásnak, a Rock Színház igazgatójának közös pályázata ítéltetik.

A pályázat eredményének kihirdetése után, 1991 márciusától Thália-Rock Színházi Társulás néven játszik a két társulat. A Rock Színház "honfoglaló" Nyomorultak előadására április 8-án kerül sor.

1991 nyarán a Thália Színház vezetősége úgy dönt, hogy Arizona Színház néven folytatja működését. Ezzel a gesztussal is megerősítik, hogy teljesen új színház alakul a Nagymező utcában.

A személyi változások is aláhúzzák, hogy a régi Tháliának vége, hiszen Kozák András és Drahota Andrea megválik a csapattól. Mikó ugyan leszerződteti Haumann Pétert, félállásban Balázs Pétert és Schütz Ilát, de új terveihez alkalmas társulatnak még a magját sem tudja elvetni. A főszerepekre szinte kivétel nélkül vendégművészeket hív (Takács Katalint, Lukács Sándort, Psota Irént, Kulka Jánost, Ráckevei Annát és Dörner Györgyöt).

Az első évadban a Rock Színház híres előadásai (Nyomorultak, Dorian Gray arcképe) mellett műsoron maradnak a Thália-sikerek is (Mindhalálig Beatles, A doktor úr, MIKOr lesz a fantom?!). A közönséget vonzzák a Rock Színház új bemutatói (Légy jó mindhalálig, Jézus Krisztus szupersztár, Sakk), bár az Arizona is megpróbálkozik szenzációs műsort összeállítani. Hernádi Gyula Csillagszóró című groteszk játékának premierjét - útban Ciprus felé - Malév-gépen tartják meg. A további előadásokat már a szárazföldön, szimulált repülőgép-környezetben, az Arizona Kisszínházban. Malév-támogatásnak köszönhető a nagyszínházban előadott Marc Camoletti mű, a Leszállás Párizsban is. A Thália népszínházi műsorpolitikájának szellemében klasszikus előadások (Ibsen A tenger asszonya, Joyce Számkivetettek), szórakoztató produkciók (Feydeau A női szabó, Simon Az utolsó hősszerelmes) és gyermekelőadás (Keller Zsuzsa Álompalinta) is születnek.

Bár 1992 júniusában már felröppentik a hírt a Népszabadságban, hogy Mikót esetleg leváltják, hiszen igazgatói megbízatása 1993. július 31-ig szól, az új évadra mégis hatalmas energiával folynak az előkészületek. Tizenöt új színészt szerződtetnek, köztük Schütz Ilát, Székhelyi Józsefet, Sztárek Andreát, Sipos Andrást, Tóth Augusztát. A színházhoz kerül - igaz, csak félállásban - Valló Péter rendező is.

Kiírják az Arizona Színház igazgatói posztjára 1992. november 15-ig benyújtandó pályázatot. Mikó István mellett Törőcsik Mari színésznő is jelentkezik. Szándéknyilatkozatában kifejti: ő a hajdani Várkonyi Zoltán-féle Művész Színház hagyományait szeretné folytatni, olyannyira, hogy az intézmény nevét Művész Színházra változtatná. A pályázatot elbíráló szakmai kuratórium ezt a pályázatot támogatja, és terjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé.

Az Arizona Színháznak időközben a Rock Színházzal is megromlik a kapcsolata. Mikó pályázatában nem is szerepel a Nagymező utcai épület közös üzemeltetése.

A Fővárosi Közgyűlés 1992. december 18-án - hosszú vita után - Törőcsik Marit nevezi ki az Arizona Színház igazgatójának.

Az évad végéig az Arizona Színház és a Rock Színház nagy sikerrel játssza a repertoáron lévő Sakkot, a Mindhalálig Beatlest, A görkorcsolyapályát, A kölyök című zenés játékot. Az utolsó előadásra 1993. május 22-én, szombaton kerül sor. A Thália Színház nagy sikerével, a Mindhalálig Beatlesszel búcsúzik a társulat.