A Radius Filmszínház 1926-1944

A Radius Filmszínház a bécsi Sascha Filmgyár érdekeltségeként 1926. szeptember 16-án nyitja meg kapuit. Pánczél Lajos Az én mozim című könyvében így áradozik az új mozihelyiségről: "A Radius a főváros legtágasabb és legkényelmesebb mozgóképszínháza, s megvan benne minden kényelem, amit csak kívánhat a közönség. A nézőtér a színházi építőművészet remeke, kényelmes zsöllyék, gyönyörű páholyok, pompás kiképzésű várócsarnokok, dohányzók, minden azt hirdeti, hogy a Radius a kényesebb ízlésű közönség szórakozóhelye.

1930-tól a Metro-Goldwyn-Mayer filmvállalat jelentkezik a helyiség bérletéért, és 1930. augusztus 23-án megkezdi vetítéseit. A Metro-Goldwyn-Mayer bérlete azonban 1935-ben lejár, ekkor a Bioscop filmgyártó- és filmforgalmazó társaság lesz az új tulajdonos.

A Radius mozi életében az utolsó fordulatot az 1939-es esztendő hozza. Ekkor új pénzcsoport veszi meg a Radius Filmipari Rt. részvényeit, s a mozi vezetésével Siroky Walterné, született Kalliwoda Tessa bárónőt bízzák meg.

A második világháború kitörése aztán fenekestül forgat fel mindent. Először "csak" leveszik a műsorról az ellenséges államok filmjeit. Légvédelmi óvintézkedések miatt leszereltetik a csalogató fényreklámokat, lámpákat. A háborús takarékosság jegyében korlátozzák a mozi áram- és gázfogyasztását. Legvégül a moziközönség is eltűnik. Budapest lakossága a pincékbe szorul.