A tavasz ébredése

Frank Wedekind
Arizona Stúdió
A tavasz ébredése
Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
dráma


2 óra 20 perc 1 szünettelKamasznak lenni nehéz. Tele kétségekkel, változásokkal, újfajta érzelmekkel. Érzékeny kor ez. Az első szerelem, a test átalakulása, az életbe való első tétova lépések kora. Kamaszok szüleinek lenni talán még ennél is nehezebb.

Wedekindet, akinek munkáiban az expresszionizmus, a szecesszió és a naturalizmus jegyei is fellelhetőek, Kosztolányi Dezső így jellemzi: „Kalandos, bohócszerű egyéniség. Minden munkája heves vita tárgya. Lírája regényesen fura. Legtöbb verse: gyászos fi ntor.” A tavasz ébredése a legelső műve, 1891-ben jelent meg. Szövegét a II. Vilmos korának álszent polgári erkölcsei és az azt megtestesítő intézmények (család, iskola, egyház) elleni szenvedélyes támadásként tartja számon az irodalomtörténet. A császárt támadó, kifi gurázó írásai miatt egy alkalommal 7 hónap börtönre ítélték „felségsértés” vádjával. Wedekind szerint a nevelés nem más, mint erőszaktétel a természeten, a gyermeki ösztönök elfojtása vagy szublimálása, ami elkerülhetetlenül brutalitásba, cinizmusba vagy tragédiába torkollik.

A 19. század végének egyik legbotrányosabbnak ítélt műve itt a rendező és a dramaturg olvasatában örökérvényűvé és univerzálissá lett, hiszen a kérdések, a szereplők és azok problémái olyan témákat vetnek fel, melyek kortól vagy társadalmi berendezkedéstől függetlenül aktuálisak és megoldásra váróak, hiszen a kamaszok a világ minden táján, a történelem bármelyik korszakában ugyanazokkal a problémákkal, érzésekkel, kétségekkel küzdenek.

Az előadásban a temesvári társulat színészei mellett kolozsvári és marosvásárhelyi színművészetis hallgatók is szerepelnek. A produkció a társulat egyik legújabb tagjának, Horváth Annának első színházi rendezése. Az alkotócsapat, talán épp fi atalságuk és az ebből adódó lendületüknek köszönhetően, dinamikus, érzékeny és fi atalos előadást állított színpadra.

14 éven aluliak számára nem ajánlott!

Jegyvásárlás
Szereplők:

Wendla: Daragus Anna
Menyus: Abai-Szabó Tamás
Moritz: Matola Norbert
Ilse: Lőrincz Rita
Hans Rilow: Gelányi Bence
Ernst: Lukács Szilárd
Lämmermeier: Mihály Csongor
Bergmann-né: Éder Enikő
Gáborné, Martha: Wessely Zsófia Anna
Gábor úr, Orvos, Álarcos: Kiss AttilaDramaturg: László Beáta Lídia
Díszlet- és jelmeztervező: Székedi Ágota Anna 
Zeneszerző: Ádám Rebeka
Színpadi mozgás: Szabó Franciska
Videó: Keresztes Péter
Világítástervező: Délczeg Andrei
Ügyelő: Pataki Anna-Mária 
Súgó: Czumbil Marika
Plakátterv: Benedek Levente
Fotók: Bíró Márton

Rendező: Horváth Anna


nka-logo-2012-rgb.jpg

kormany-tamogatas.jpg